Farklı Olmak İsteyenlere Gotik Tarzda Kombin Önerileri

Farklı Olmak İsteyenlere Gotik Tarzda Kombin Önerileri

Gotik tarz 12. ve 13. yüzyıllarda Avrupa’da başlayan bir sanat ve moda akımıdır. Kelime kökeni olarak ise Fransızca gothique kelimesinden türemiş olup, ‘barbarca, barbarlara özgü, Orta Çağ’a özgü’ gibi anlamlara gelmektedir. Gerek mimaride gerek edebiyatta gerek müzikte gerekse kıyafet modasında etkin olmuş önemli bir akımdır. Etkileri dönemin önemli ülkelerinden İngiltere, Fransa ve İtalya’da görülmüş, sonrasındaki süreçte hemen hemen bütün Avrupa’ya yayılmıştır. Akımın en önemli mimari sembollerinden Saint Denis Bazilikası 1144 yılında Paris’te inşa edilmiştir.

Modada Gotik Tarz Akımı

Günümüzde ana akım değil daha çok bir alt kültür olarak varlığını sürdüren gotik tarz, benimseyenleri tarafından yalnızca bir moda akımı değil, bütünüyle bir hayat felsefesi olarak ele alınmaktadır. Daha çok aykırı olmak, toplumdan ayrışmak, madalyonun diğer tarafında bulunmak isteyen gençler tarafından benimsenmektedir. Ana akım olmasa da dünyanın hemen her yerinde bu tarzın tutkunu milyonlarca genç bulunmaktadır. Daha çok metal müzik ve alt tür olarak gotik metal müzik dinleyenler tarafından tercih edilse de farklı müzik türleri dinleyerek de bu tarza sahip olabilirsiniz. Gotiği bir kültür olarak bütünüyle benimsemeseniz bile, yalnızca canınız istediğinde kıyafetlerinizde bu tarzı taşımakta özgürsünüz.

Gotik giyim tarzında deri, dantel, saten, file ve kadife kumaşlar oldukça fazla kullanılmakta, feminen ve dişil enerjiyi ön plana çıkaran kombinler yapılmaktadır.

Gotik moda Victoriyen tarz başta olmak üzere Japon gotiği, punk gotiği, steampunk gotiği ya da modern gotik olarak kendi arasında farklı bölümlere ayrılmaktadır. Biz burada bu alt türleri çok temel almadan, bu tarzı genel olarak benimsemek isteyen ve yeni giriş yapacak olanlara çeşitli öneriler sunuyor olacağız.

Siz de farklı olmak ve bu melankolik ve karanlık tarza bir başlangıç yapmak istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Gotik Tarz Kombin Önerileri

Bu tarzı benimsemeye yeni karar vermişseniz ve ne giyeceğim diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Öncelikle korkmanıza gerek olmadığını söylemeliyiz. Gotik tarza sahip olmak için bütün gardırobunuzu baştan aşağı yenilemek ya da çok fazla çaba sarf etmek zorunda değilsiniz. Temel birkaç parçayı doğru aksesuarlarla tamamlayarak gotik tarza kavuşabilirsiniz.

Bu tarza sahip olmak için gardırobunuz renk paleti olarak mümkün olduğunca koyu renklerden oluşmalı. Hangi renkler diye sorarsanız siyah, siyah ve siyah desek abartmış olmayız! Şaka bir yana bordo, lacivert, mor, füme ya da gri gibi renkler de bu tarzda sıklıkla kullanılmakta. Elinizde bulunan basic birkaç parça kıyafeti doğru şekilde tamamlayarak gotik tarzı yakalayabilirsiniz. Örneğin siyah skinny jean pantolonunuzu yine siyah ve yakası dantelli bir bluz edinip bununla kombinleyebilirsiniz.

Bunu da siyah deri ceket ve bol tokalı ve topuklu siyah botlarla tamamlayabilirsiniz. Son dokunuş olarak ise koyu tonlarda bir makyaj yapıp gümüş, tercihen doğal taşlı otantik takılar takabilirsiniz.

Yine elinizde bulunabilecek ya da kolayca elde edebileceğiniz siyah düz mini bir elbiseyle de doğru eklemeler sayesinde gotik olabilirsiniz. Elbisenin altına dantelli ya da file çoraplar giyip bootie tarzı yuvarlak burunlu ve kalın tabanlı siyah deri bir ayakkabıyla tamamlayarak, çabasız ve sıra dışı olduğu kadar karanlık bir kombin yapabilirsiniz. Bu kombine ek olarak tül, dantel ya da file eldivenler de takabilir, tarzınızı daha da iddialı bir hale getirebilirsiniz.

Victoriyen Tarz Gotik Elbise Modelleri

Yazının başında gotik modanın kendi içinde birçok alt türe ayrıldığını söylemiştik. Victoriyen tarz gotik de bunlardan birisi. Bu tarzda romantik ve Orta Çağ’a ait görünen vintage ve karanlık parçalar tercih etmelisiniz. Korseler, jartiyerler, bol fırfırlı ve dantelli elbise ve etekler bu tarzda karşımıza çıkan modellerden. Bu tarz gotik, günlük hayattan ziyade daha çok özel gecelerde ve etkinliklerde tercih edilip, abartılı ve grotesk elbiselerle oluşturulmaktadır. Deri yerine çoğunlukla dantel, saten, ya da kadife kumaşlar ve pantolon ya da şortlardan ziyade etek ve elbiselerin öne çıktığı biraz daha abartılı kıyafetlerin bulunduğu bir alt tür bu.

İnce dantel işlemeleri bulunan, belden oturtmalı ve fırfırlı bir elbiseyi jartiyerlerle ve süet kalın topuklu ayakkabılarla tamamlayabilir, üzerine ise tül eldivenler ekleyebilirsiniz. Son olarak ise dantelli siyah bir şemsiye ya da yine dantelli bir yelpazeyi elinize alabilirsiniz. Siyah bir göz makyajı ve bordo mat bir ruj sürmeyi de unutmayın.

Ya da askılı düz siyah saten bir elbiseyi de file çoraplar giyip, kalın tabanlı botlarla tamamlayarak bu tarzı yakalayabilirsiniz.

Son olarak ise kadife bordo kalem etek ve vintage yakalı ve kolları dantel işlemeli siyah bir gömleği, kalın tokalı siyah bir kemer ile tamamlayıp, üzerine tül siyah bir pelerin geçirebilir, inci kolye ve son adım olarak ise yine kalın topuklu kurdeleli siyah ayakkabılar ile kıyafetinizi tamamlayabilirsiniz.

Günlük Hayatta Gotik, Modern Gotik: Pantolonlar, Croplar ve Etekler

Az önce sözü edilen abartılı Victoriyen tarz gotik yerine daha çabasız ve sade bir gotik tarzı da benimseyebilirsiniz. Modern gotik tarzında önemli olan gotik tarz parçaları çağdaş moda trendleri ile birleştirmektir. Örneğin herkeste bulunan düz siyah skinny jean ile dantel yakalı fırfırlı şifon bir gömleği kombinleyebilirsiniz. Bunu da deri detaylı bileklikler ve yine deri, zımbalı bir çanta ile tamamlayabilirsiniz.

Ya da deri uzun bir trençkotu siyah deri görünümlü tayt ve koyu mor bir crop ile tamamlayabilirsiniz. En alta ise dizlerinize kadar uzanan, bağcıklı uzun bir çizme giyebilirsiniz. Aksesuar olarak ise zımbalı ya da çivili choker ya da bileklikler takabilirsiniz.

Ayrıca grup tişörtlerini deri ceket, yırtık ve taşlamalı kot pantolon ve converse tarzı ayakkabılarla birleştirip, belinize bol tokalı bir kemer de takabilirsiniz.

Son olarak kırmızı ve siyah çizgili dar kalıp ve dekolteli bir bluzu, bacaklarınızı tamamen saracak dar kalıp bir etek ve deri dantel işlemeli babetler ile tamamlayıp, gümüş kuru kafa figürlü takılar takarak zahmetsizce hoş ve gotik görünebilirsiniz.

Aksesuarlarla Gotik Tarzda Kombinler Yaratın

Bu tarzda birçok farklı aksesuarı bir arada kullanabilirsiniz. Unutmayın gotik tarzda abartılı ve şaşaalı kombinler sıklıkla yapılmaktadır. İstediğiniz noktalara gümüş ya da titanyumdan piercing yaptırarak farklı ve gotik bir tarz yakalayabilirsiniz. Tül ya da deri şapkalar, tabut şeklinde, çivili ve zımbalı deri çantalar, dantelli ya da tül eldivenler, deri zımbalı chokerlar, dişil enerjinizi ön plana çıkarıp çeşitli faydalarıyla size yardımcı olacak doğal taşlı gümüş kolye, broş ve bilezikler ya da bol tokalı kalın tabanlı ve yuvarlak burunlu deri botlar bunlardan yalnızca bazıları… Deri kuru kafa detaylı ya da yine zımbalı kemerler ve olmazsa olmaz siyah güneş gözlükleri de takabilirsiniz.

Stilinizi Gotik Giyim Modasına Uyarlayın

Unutmayın gotik olmak için ille de Orta Çağ’dan kalmış görünen aşırı abartılı fırfırlı dantel elbiseler vs. giymek zorunda değilsiniz! Basic siyah parçaları nokta atışı birkaç parça aksesuar ile tamamlayarak da tarzınızda gotik esintiler oluşturmanız mümkün. Ya da ille de metal, klasik ya da punk müzik dinlemek zorunda değilsiniz. Ne dinlerseniz dinleyin, yaşınız ya da cinsel kimliğiniz ne olursa olsun bu tarza sahip olup, günlük hayatınızda uygulayabilirsiniz. Nadir görünen bir tarz olması gözünüzü korkutmasın! Bu tarzla kalabalıklardan ayrışacak ve kendinize yeni bir konfor alanı oluşturacaksınız. Bu tarzda nasıl giyineceğinizle ilgili önerilerimiz umarız ki faydalı olmuştur. Eğer bana yetmedi bu öneriler diyorsanız da elinizde kahvenizle Edgar Allan Poe öyküleri okuduğunuz yağmurlu bir günde elbet aklınızda bu tarza dair bazı çağrışımlar oluşacaktır.

Okumayı bitirir bitirmez sitemizdeki dantelli ve deri kıyafetlere bir göz atmayı unutmayın. Tabii filtreler kısmında siyah rengi seçtiğinizden de emin olun…


 
Etiketler: Blog, Stil, Öneri, Moda Trendleri
Temmuz 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR