Moda Trendleri Nasıl Oluşur? Moda Trendlerini Nasıl Takip Ederiz?

Moda Trendleri Nasıl Oluşur? Moda Trendlerini Nasıl Takip Ederiz?

Birçoğumuz modayla yakından ilgilenmiyor olsak da, gün içinde giydiğimiz kıyafetlerin birbiriyle uyumlu olması gibi bazı küçük detaylara önem veriyoruz. Moda trendlerini yakından takip etmesek de görünüşümüz ve giydiğimiz kıyafetler güncel trendlerden ister istemez etkileniyor. Bu da modaya aslında kendimizi uzak hissetsek de modanın etkisinin hayatımızda oldukça büyük olduğunu gösteriyor. Peki hayatımızda böyle büyük bir etkiye sahip olan moda zaman içinde nasıl gelişiyor ve değişiyor? Modaya ne yön veriyor? Daha da önemlisi, moda trendlerini kim belirliyor?

Moda Trendlerini Kim Belirliyor?


Uzun zamandır moda trendlerinin çıkış kaynağı olan geleneksel moda evleri hala etkisini korusa da, moda trendlerinin oluşmasında ve yayılmasında artık daha farklı etkenler de rol oynuyor. Moda trendlerinin sürekli değişim içinde olduğu gibi, bu trendlerin oluştuğu ve yayıldığı ortamlar ve araçlar da sürekli değişim içinde. Bu yüzden, modaya ayak uydurmak istiyorsanız bu değişime de ayak uydurmalı ve moda trendlerinin nasıl oluştuğunu bilmelisiniz!

Defileler ve Tasarımcı Çalışmaları


Günümüzde güncel moda trendlerinin birçoğu moda tasarımcılarının her sezon moda haftaları etkinliklerinde podyumlarda sergiledikleri görünümlerden ilhamını alıyor. Sıkı moda takipçileri, moda tasarımcılarının işlerini takip edip her sezon podyumlarda ne sergilendiğini görmek için defileleri bekliyor. Podyumlarda sergilenen birçok parça sonrasında seri üretime girse de, özel tasarım olan ürünleri de içerdiği için bu ürünler yalnızca ilham parçaları olabiliyor. 

Sokak Stilleri


Sokak stilleri, esasında her gün gördüğümüz sıradan ve günlük görünümlerdir. Son yıllarda sokak stillerinin modanın oluşmasındaki etkisi oldukça büyüdü. Bunun temel sebebi ise sokakta, günlük görünümlerle karşımıza çıkan stilleri yaratmayı daha kolay görmemiz. Dışarıda gördüğümüz ve beğendiğimiz bir stili, kombini kendimize uyarlamak veya taklit etmek podyumlarda gördüğümüz stillerden daha kolay olduğu için modanın akışını sokak stilleri büyük oranda etkiliyor.

Ünlüler


Ünlü isimler birçok konuda ilham kaynağımız olabiliyor. Toplum üzerinde büyük etkiye sahip bu isimlerin elbette moda konusunda da etkiye sahip olması kaçınılmaz. Ünlülerin stilleri, sokak kombinleri, davet kombinleri gibi birçok şeyi medyadan takip edip kendimize uyarlamaya çalışıyoruz. Bu da ünlülerin kendi stilleriyle modaya yön vermelerinin en büyük sebebi. Özellikle zaman içinde stil ikonu haline gelmiş ünlüler, kendi başlarına bir moda akımına bile sebep olabiliyorlar.

Moda Bloggerları


Moda bloggerları, moda hakkında blog paylaşımları yapan dijital kullanıcılardır. Belli bir takipçi kitlesi olan moda bloggerları moda trendlerini sıkı sıkıya takip edip, bu trendleri kendi stillerine uyarlarlar. Yeni trendlerden haberdar olmamızı sağlayan bu etki sahibi kişilerin ister istemez stillerine aşina olur, benimsemeye başlarız. Moda trendlerini kendilerine göre şekillendirdikleri için ise modaya yeni bir yorum katarak yön vermiş olurlar.

Moda Trendleri Nereden Takip Edilir?


Modaya uygun giyinmek, çevremize şık görünmek birçoğumuzun istediği bir şeydir. Fakat bunun için modayı takip etmemiz gerektiği düşüncesi gözümüzü korkuttuğu için genelde modadan uzak durmayı tercih ediyoruz. Sanılanın aksine, modaya uygun giyinmek, moda trendleri arasında kendi stilimizi yaratmak, ve moda trendlerini takip etmek herkese göre olmayan uğraştırıcı işler değil. Eğer nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, belki de bunların içinde en zorlayıcı olacak olan moda trendlerini takip etmek olabilir. Neredeyse her şey için sizi yönlendirecek ipuçları bulabileceğiniz gibi, moda trendlerini nasıl takip edebileceğinize dair de ipuçları bulabilirsiniz! Moda haftalarını ziyaret etmeden, moda tasarımı ile yakından ilgilenmeden, günlük rutinlerinizle bile moda trendlerini takip edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey ne zaman, nereye bakacağınızı öğrenmek!

Sosyal Medya Platformları


Modayı takip etmenin en kolay ve en ulaşılabilir yollarından birisi sosyal medya platformlarıdır. Sosyal medya üzerinden modayı takip etmek hepimizin ister istemez yaptığı bir şeydir. Takip ettiğimiz kullanıcıların tercih ettiği giysiler, aksesuarlar, ayakkabılar özellikle bakmıyor olsak bile dikkatimizi çeker. Bu yüzden sosyal medya platformları moda trendlerini takip etmek ve ilham aramak için ideal alanlardır. Sosyal medyayı halihazırda kullanmaya alışkın olduğumuz ve günlük rutinlerimiz arasında yer aldığı için oldukça kolay da bir seçenek.

Moda Dergileri


Dergilerden modayı takip etme düşüncesi sizi 2000’lerin başına götürüyor olabilir. Dergiler gibi araçların modası geçmiş gibi görünmesine rağmen modayı takip etmenize yardımcı olacağı düşüncesi de size yabancı geliyor olabilir. Fakat dergiler, hala güncel olarak modayı takip edebileceğiniz en güvenilir kaynaklar. Artık çoğunlukla dijital olarak erişilen moda dergileri hızlı bir şekilde değişen moda trendlerini, yeni moda akımlarını ve temsilcilerini, podyumlardaki özel parçaları ve daha birçok şeyi öğrenip takip edebileceğiniz en önemli kaynaklar.

TV Programları ve Güncel Diziler


Hepimizin bildiği, neredeyse her gün televizyonlarda gördüğümüz birçok moda programı mevcut. Bu moda programları, genel olarak güncel moda trendlerini içeren programlar. Çoğunlukla yarışma bazlı olan bu programlar her ne kadar programdaki kişilerin kendi stillerini barındırsa da, bu kişiler modayla yakından ilgilenen kişiler oldukları için genelde kendi stillerini güncel moda trendlerine uyarlarlar. Moda programlarının dışında, günlük izlediğiniz TV dizileri de modayı takip etmenin bir yolu olabilir. Bu dizilerde genellikle bir stilist ile çalışılır ve karakterlerin görünümlerine bu stilistler karar verir. Yani bir televizyon dizisi izlemek aslında dikkatli incelediğiniz sürece sizin için moda dergisi okumak kadar faydalı olabilir!

Etiketler: Blog, Stil, Öneri
Ağustos 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR