Yaz Aylarında Doğru Kumaş Seçimi

Yaz Aylarında Doğru Kumaş Seçimi

Yaz yaklaşırken gardırobunuzu yeniden değerlendirmenin tam zamanı. Ancak bu sezon görünümünüzü yenilerken, sezonun trendlerinden daha fazlasını aklınızda bulundurmanız gerekiyor. Daha sıcak yaz aylarında giymeyi seçtiğiniz kumaşlar, yalnızca görünümünüz üzerinde değil, konfor seviyeniz ve sağlığınız üzerinde de büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu yüzden yaz aylarında hem konforunuzu hem sağlığınızı güvenceye almak istiyorsanız, kumaş tercihlerinizi iyi yapmanız gerekir.

Yaz Ayları İçin İdeal Kumaş Türleri

Pamuk

Pamuk, yaz ayları ve sıcak havalar için en ideal kumaşlardan biridir. Ucuz ve kolay ulaşılabilir olmasının yanında aynı zamanda sıcak havalar için de en iyi seçeneklerden biridir. Pamuk yumuşak, hafif, nefes alan yapısıyla teri emerek ısının vücuttan kaçmasına ve serin kalmanıza olanak tanır. Sayısız stil ve renklerde karşımıza çıkabilen pamuklu kumaşı hemen hemen aradığınız her giysi türünde bulabilmeniz mümkün. Pamuklu tişört modelleri yaz aylarının vazgeçilmezi rahat parçalardır. Pamuklu elbiseler ise yazın günlük giyiminde kurtarıcı parçalarımız arasındadır. Pamuklu kumaşın farklı niteliklere sahip birçok farklı türünü bulmak da mümkün. Her ne kadar yaz ayları için çok iyi bir seçenek olsa da, pamuklu kumaşın da dezavantajları vardır. Pamuk nemi emmeye eğilimlidir ve eğer çok terliyorsanız ıslanıp ağırlaşabilir. Açık renkler tercih ediyorsanız nem lekeleriyle uğraşmanız gerekebilir.

Keten

Sıcak hava koşullarında nefes alabilen bir kumaş türü arıyorsanız, keten en iyi seçeneklerinizden biridir. Oldukça hafif bir kumaş olan keten gevşek dokusuyla ısının vücudunuzdan uzaklaşmasına olanak tanır. Nemi emme eğilimindedir ve çabuk kuruyan yapısıyla sizi serin ve kuru tutacaktır. Çok yumuşak bir dokuya sahip olmadığı için vücudunuza yapışmayacaktır. Keten çabuk kırışan bir kumaştır, ancak bu genelde insanların beğendiği bir görünümdür ve kırışıklık keten stilinin bir parçası olarak görülür. Bu özellikleri sayesinde keten elbiseler yaz aylarının vazgeçilmez parçalarından birisidir. 

Rayon (Suni İpek)

Rayon, pamuk, odun hamuru ve diğer doğal veya sentetik liflerden harmanlanmış suni bir kumaştır. İpeğe daha ucuz bir alternatif olarak üretilen rayon kumaş, cilde nefes aldıran hafif bir yapıya sahiptir. Yaz aylarında serinlik ve konfor sağlasa da, yıkama işlemi zorlu olan bir kumaş türüdür. Soğuk suda elde yıkama gerektiren bu kumaş için hasarı önlemek adına genelde kuru temizleme önerilir. 

Şambre/Patiska

Şambre, diğer adıyla patiska, pamuklu düz dokuma bir kumaştır ve rahatlık ve esneklik için kot kumaşı için daha iyi bir yaz alternatifidir. Tipik olarak mavi renkte olan bu tür, nemli havalarda bile sizi taze ve şık tutacak daha hafif ve nefes alabilen kot görünümlü bir kumaştır. %100 pamuktan üretilen şambre kumaşı kurumsal giyim, iş kıyafetleri ve günlük giyim için mükemmel bir seçim oluşturuyor. Son zamanlarda kot kumaş alternatifi olarak fazlasıyla kullanılmaya başlanan bu kumaş yaz aylarında yumuşak, rahat, ve dayanıklı bir seçenek olarak görülüyor. 

Yaz Aylarında Uzak Durmanız Gereken Kumaş Türleri

Polyester

Uygun fiyat, uzun süreli kullanım ve kırışmaya dayanıklılık söz konusu olduğunda standart bir kumaş olarak kabul edilebilirken, kesinlikle yaz için ideal bir kumaş tercihi değildir. Suya dayanıklı olan polyester nemi ve teri çekmez, bu yüzden gün içinde kuru ve serin hissetmenize engel olur. Kırışmaya dayanıklı olması sebebiyle fazlasıyla tercih edilen polyester ucuzdur, doğal değildir. İçinde bulundurduğu kimyasallar yüzünden bu kumaş türü cildinize sürekli temasta bulunmamalıdır. Eğer terlemeye yatkın bir vücut yapınız varsa bu kumaş cildinize yapışarak tahrişe sebep olabilir. Bu yüzden polyester kumaş türü günlük kıyafetlerde fazla tercih edilmemelidir. 

Naylon

Yaz aylarında tercih edilmemesi gereken kumaşlardan birisi de naylondur. Naylon, ipek kumaşa alternatif olarak kullanılan sentetik, ipeksi bir elyaftır. Doğal bir kumaş olmayan naylon, üretim sırasında birçok toksik kimyasalla işlenmiş tamamen sentetik bir üründür. Naylon, suyu itmek için özel olarak tasarlandığından, bu kumaş cildinizin nefes almasını engeller. Yüksek su direncinden dolayı nemi, teri ve kokuları giysilerin içine hapsederek yaz aylarında bakteriyel cilt hastalıkları ve alerjiler için sağlıksız bir ortam yaratır. Bu yüzden sıcak ve nemli yaz günlerinde naylon tercih edilmemesi gereken bir kumaştır. 

Akrilik

Naylon gibi, akrilik de sentetik bir kumaştır ve açıkça nemli havalar için tasarlanmamıştır. Akrilik kumaşlar, çok ağır olmadan sıcaklık sağlamak için daha soğuk mevsimler için tasarlanmıştır. Genellikle yazlık elbiselerde karşımıza çıksa da, akrilik kumaş genellikle terleten ve tahriş eden bir yapıya sahiptir ve bu da onu en kötü yazlık kumaşlardan biri yapar.

 

Sıcak yaz aylarıyla başa çıkmanın en önemli noktalarından birisi doğru giyinmektir. Yaz döneminde birçoğumuzun yaşadığı yoğun terleme, cilt problemleri gibi durumları yaşamamak veya en aza indirmek için günlük giyimimizde dahi doğru kumaş tercihi yapmamız gerekir. Hangi kumaşların ne gibi özelliklere sahip olduğunu öğrendikten sonra yaz aylarınız daha konforlu ve sağlıklı geçecek. Siz de gardırobunuzda yapacağınız küçük değişikliklerle yaz aylarının tadını özgürce çıkarabilirsiniz!


 
Etiketler: kumaş, giyim önerileri, yaz 2022
Mart 08, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR