Bütçenizi Sarsmadan Şık Görünmenin 10 Yolu

Bütçenizi Sarsmadan Şık Görünmenin 10 Yolu

Şık giyim hayatımızın bir parçası olmakla birlikte kendimiz hakkında pek çok şey anlatması bakımından kendimizi ifade etmenin en önemli yollarından biridir. Çeşit çeşit markanın çeşit çeşit fiyatlarda sunduğu parçalar çoğu insan için oldukça çekicidir; fakat her zaman düşük fiyatlı ürünler ilgi odağınız olmaz ve bütçenize göre giyinmek sizi zorlayabilir. Özellikle günümüz fiyatlarının epey kabarık olması çok yüksek fiyatlara tatmin edici olmayan kıyafetler satın almanıza sebep olabilir. Bu gibi durumlarda halihazırda dolabınızdaki parçaların farkında olmak ve bilinçli alışveriş yapmak, düşük bütçeyle şık görünmenizi sağlayabilir. Sadece 10 farklı ipucuyla bile yepyeni ve şık bir dolaba sahip olabilirsiniz.

1. Dolabınızı Elden Geçirin

Dolabınıza yeni bir parça eklemeden önce elinizdekilere bakmak oldukça önemlidir. Tüm kıyafetlerinizi gruplandırıp hangi parçadan kaçar tane ve hangi renklerde elinizde olduğunuzu bilmek bir sonraki kıyafet alışverişinizi kolaylaştıracaktır. Ardından bu parçaları nerede ve ne zaman hatta hangi mevsimlerde giyebildiğinizi belirlemek ileride bunları birleştirmenize ve daha şık görünmenize yardımcı olacaktır. Kombinlemenin önemini burada unutmamak gerekir, keza bir parçayı tek başına giyip çıkmak mümkün değildir; parçaların birbiriyle uyumuna dikkat etmek gerekir.

Dolabınızı boşaltırken üzerinize oturmayan hatta tadilatla bile düzelmeyecek parçalarınızı ve ayakkabılarınızı, çok eskimiş gevşemiş veya yıpranmış kıyafetlerinizi ve de aldığınız ilk günden beri dolabınızda yer kaplayan ürünleri kenara ayırın. Bunlardan kötü durumda olanları atın gitsin; iyi durumdakileri ise bağışlamak çok güzel bir tercih olacaktır. Bütçenize katkısı olması açısından bu parçaları satmak da çok akıllıcadır. Tamir edilebilir durumda olanları tadilata vermek, üzerinize oturmaları ve yenilenmeleri açısından gözden kaçırılmaması gereken bir noktadır; tahmin ettiğinizden daha ucuza daha şık bir görünüm yakalayacağınıza emin olabilirsiniz. Bununla birlikte aksesuarların aslında çok para harcamamanız gereken eşyalar olduğunu ve elinizdekilerle çok farklı görünebileceğinizi hatırlatmak gerekir. Kenara sıkışmış fularınızı veya kravatınızı farklı bir kombinle birleştirerek edineceğiniz görünüme siz de çok şaşıracaksınız.

Ayrıca genel olarak giyinmenin farkında olmak çok önemlidir; örneğin ‘modası geçmiş’ dediğiniz ürünleri değerlendirmek, eski moda kıyafetlerin yeni moda olabileceğinin farkında olmak, bunun yanında kendi dolabımızın terzisi olabilmek bize kıyafetlerimizde değişiklik yapma imkanı verir. Mesela eski bir pantolonunuzu şorta çevirmek veya bir saç fularınızı tişört yapmak, eski bir yeleğinizi vintage olarak giymek  kulağa oldukça yaratıcı ve şık geliyor!

Tüm bunlarla birlikte dolabınızı elden geçirdikten sonra nelere sahip olduğunuzu ve neleri satın alacağınızın bir listesini çıkarmak sizi daha bilinçli bir alıcı yapacaktır.

2. Kıyafet Bütçenizi Belirleyin

Her ay kendinize kıyafet alışverişi için bir bütçe belirleyin. Nasıl ki kiranıza, mutfak harcamalarınıza bütçe belirleyip ona göre harcama yapıyorsanız hayatınızın önemli bir parçası olan giyiminize de bütçe belirlemelisiniz. Aksi takdirde bütçe belirlenmeden çıkılan alışveriş hüsranla sonuçlanabilir çünkü ne alacağınızın bilincinde olmak, neye ne kadar para ayırmanız gerektiğini maalesef söyleyemez. Ayırdığınız bütçe sayesinde ihtiyaçlarınızı önceliklendirebilir ve her parçaya bir kısım para ayırabilirsiniz. Bu adımdan sonra hangi parçayı nerelerden alabileceğinizi araştırabilir bütçe dostu markalara yönelebilirsiniz.

3. İnternet Alışverişini Deneyin

İnternet alışverişinden kaçınmayın, çeşit çeşit marka ve çok geniş fiyat aralıkları opsiyonu sunması bakımından internet alışverişi çok mantıklı olabilir. Özellikle daha önce denediğiniz markaların parçalarını tekrar internetten sipariş vermemek için hiçbir sebep yoktur. Bedenine güvendiğiniz ve iade/değişim şartları güvenilir olan markalardan alışveriş yapın, internet alışverişleri mağaza alışverişinden daha çok kampanya ve fırsat sunabilir. Bu kampanyaları takip etmek de internet siteleri olmayan mağazaların fırsatlarını takip etmekten daha kolaydır; e-posta bültenlerine abone olarak bu gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz. Aynı sebepten aksesuar alışverişini de internetten yapmak çok akıllıcadır, hatta beden seçme sorununuz olmadığını da düşünürsek aksesuar alışverişi için yeni bir trend diyebiliriz!

4. Sosyete Pazarlarına Girin

Pazarları yalnıza sebze meyve aldığınız yerler olarak düşünmeyin; özellikle 2. el giyim veya sosyete pazarlarında ucuza çok şık kıyafetler bulabilirsiniz. Hatta yalnızca birkaç kez giyilmiş çok şık ve ucuz parçalar bulabilirsiniz. Giyim pazarları aynı zamanda vintage kıyafetlerin bulunma ihtimali yüksek olan yerlerdir; bu nedenle şık ve tarz görüntünüze vintage parçaların başka bir boyut katacağını gözden kaçırmamak gerekir. Önceden de bahsedildiği gibi iyi durumda olan kıyafetlerinizi satmaya karar verdiyseniz 2. el pazarları bunun için şahane yerler olacaktır!

5. Kendi Tarzınızı Yaratın

Modayı takip etmenin modası sizce de geçmedi mi? Artık günümüz trendi, kendi tarzınızı yansıtmak ve bunu yaparken sezonun moda parçalarından yararlanmak oldu. Moda olan parçalar hem bir o kadar pahalı hem de üstünüzde durmasını beklediğiniz gibi durmayabilir. Bu da el kadar kumaşlara onlarca para akıtmanız ve de üstüne üstlük tatmin olmamanız anlamına geliyor. Bunun yerine her zaman giyebileceğiniz, modası geçmeyen ve sizin tarzınızı yansıtan kıyafetleri satın almak hem bütçe dostu bir yaklaşım olacaktır, hem de şık görünmenizi sağlayacaktır. Yine de moda olan bazı parçalar hoşunuza gidebilir, bu durumda indirime girmelerini beklemek bütçeniz açısından en mantıklı tercih olacaktır. 

6. Uyumlu Kıyafetler Satın Alın

Dolabınızı elden geçirmek sizin alışveriş yaparken daha dikkatli bir alıcı olmanızı sağlayacaktır. Alışverişe çıktığınızda elinizdeki kıyafetlerle uyumlu yeni parçalar tercih etmelisiniz çünkü uyumsuz parçalar da muhtemelen dolabınızda ütüsü bile bozulmadan aylarca kalacaktır. Uyum denince düşünmeniz gereken en önemli şey renk tercihleriniz ve mevsimledir; dolabınızla uyumlu parçalar almak onları farklı farklı kombinlerde kullanmanızı sağlayacaktır. Daha uyumlu alışveriş yapmaya çalışmak seçeneklerinizi azaltacak dolayısıyla gereksiz harcama yapmamış olacak ve aldığınız kıyafetleri de hakkıyla giyebileceksiniz.

7. Vücut Tipinize Göre Giyinin

Bedeninizi tanıyın, hangi tarz kıyafetlerin size daha çok yakıştığını keşfedin; uzun kısa, ince kalın vb. Vücudunuza oturan kıyafetler giymek sizi ister istemez şık gösterecektir. Bedeniniz ne olursa olsun kendinize yakışan ve sizi oldukça şık gösterebilecek parçalar bulmanız da mümkün. Özellikle büyük bedenler için bildikleri ve güvendikleri markaları tercih etmeleri en iyi seçenek olacaktır. Ek olarak en güzel gözüktüğünüz kıyafet, içinde en rahat ettiğiniz ve dolayısıyla özgüveninizi tamamladığınız kıyafettir. Özellikle son zamanlarda iyice moda olan eşofman modelleri, takımları şık ve rahat olmanın vazgeçilmez parçaları olmaya başladı.

8. Az Sayıda Kaliteli Parçalar Alın

Kıyafet alışverişi alışkanlıklarınızı değiştirin, çok sayıda kalitesiz parça yerine az sayıda kaliteli parça alın. İnansanız da inanmasanız da az sayıda ve kaliteli parça almak -ne kadar daha pahalı olurlarsa olsunlar- uzun vadede çok daha hesaplı; üstelik üzerinize oturan ve diğer kıyafetlerinizle uyumlu parçalar aldığınızda sizi asla yalnız bırakmayacak kaliteli bir dolabınız olacak demektir. Ayrıca kaliteli parçaların kumaşı ve tasarımı da daha iyi olduğundan çok daha şık görüneceğinizin uyarısını yapmak gerekir.

9. Güncel İndirimleri Takipte Kalın

Düşük bütçeyle şık görünmenin belki de en önemli yolu indirimleri ve sezon sonunu takip etmektir. Özellikle çok kaliteli ve pahalı ürünleri veya moda olan pahalı ürünleri indirime girdikten sonra satın almak bütçenizi koruyacaktır. Bunun yanında özellikle bazı internet markaları zaman zaman yüksek tutarda alışverişe ciddi indirimler uygular, favori markalarınızın bültenlerine kayıt olarak bu indirim ve fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Bu bültenler sizin indirimlerden anında haberiniz olmasını sağlar böylece geçerlilik tarihleri geçmeden veya indirimli ürünler tükenmeden alışveriş yapabilirsiniz. Hatta arkadaşlarınızla beraber alışveriş yapmak da büyük indirimleri yakalamanızı sağlayabilir keza büyük tutardaki alımlarda güzel indirimlerin veya fırsatların uygulanması oldukça yaygındır.

10. Meraklıları İçin: Kapsül Dolap

Daha önce duymadıysanız sadelik ve şıklığın bütçe dostu seçeneğiyle tanışın. Kapsül dolap adından da anlaşılacağı gibi oldukça minimal bir kıyafet dolabı oluşturmanızı sağlar. Olmazsa olmazları ve çoğu parçanın birbiriyle uyumunu içeren bu formül, günümüzde başarılı birçok ismin kullandığı bir yöntemdir. Oldukça az ve gerekli her parçayla bir tam sene geçirebileceğiniz kapsül dolap ile bütçenizi zorlamadan her daim şık giyinebilirsiniz.

Bonus: Eğlenerek Şık Olun

Belki de hiç aklınıza gelmemiş bir öneri var sırada: Yakın arkadaşlarınızla kıyafet değişmemeniz böylece hiç para ödemeden sizi şık gösteren farklı parçaları günlük hayatınızda giymemeniz için hiçbir neden yok! Bu yöntemin aynı zamanda çevreci bir hareket olduğu, kıyafetlerin yeniden giyilmesinin sürdürülebilirliğe katkı sağladığının da farkında olmak gerek. Öyle ki eski kıyafetlerinizde minik değişiklikler yapıp onları kullanmak da oldukça çevreci bir yöntem!

Görüldüğü üzere ucuza şık giyinmenin birçok yolu var, öyle ki  hepsinin temelinde size ve stilinize en uygun parçaları doğru zamanda satın almak yatıyor. Her konuda olduğu gibi kıyafet alışverişinde de bilinçli olmak hem cüzdanınızı koruyacak hem de kendi tarzınızı yansıtıp oldukça şık görünmenizi sağlayacaktır.

Etiketler: Blog, Bütçe Dostu, Şık
Haziran 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR